Fredagsbön

Godmorgon alla otursfåglar!
Ja, idag är det Lucia på årets mest fruktade dag. Fredagen den 13:e.
- Tror ni på skrock?
Fredagen den 13, som inträffar en till tre gånger varje år, är enligt skrock en otursdag.

Föreställningen om fredagen den 13 som olycksdag kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, och verkligt spridd bland folk i allmänhet blev den först på 1900-talet. Idén vann anklang inte minst inom litteraturen, till exempel i Thomas L. Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street. Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde ta sig i akt, och under de senaste decennierna har vi fyllt på mytfloran genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga. Ett av de senaste tillskotten är att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.

Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa, särskilt till sjöss. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi.


- Tro vad man vill... men det är ju inte så jättekonstigt att man rynkar på näsan när man hör om fredagen den 13:e eftersom att det sitter kvar i folktron...

Idag ska jag iallafall gå till jobbet, jobba mina timmar och sen handla hem kvällens middag och mysa med mina älsklingar. "Hej tröttmössa!"

På återseende! Pösselipöss! <3

Sitt ner i båten Britt-Marie, vi hörs och störs!

Gillar

Kommentarer