Konstiga ingredienser du kan ha ätit idag

Satt precis och läste mailen och när jag loggade ut så möttes jag utav detta:

Enligt experterna på Nordic Food Lab borde vi alla äta mer blod. Blod är en billig, omväxlande och näringsrik ingrediens, orättvist förbisedd av moderna kockar. Och nej, de har inte lanserat en linje nya blodpuddingar. Förslaget går ut på att blod inte bara funkar fint i traditionella blodrätter, utan även som ingrediens i glass och maränger. Vispat blod fungerar nämligen på samma sätt som äggvitor.

Låter det galet? Kanske, men var inte så snabb med att säga nej. Nordic Food Lab startades nämligen upp 2008 av den danske kocken René Redzepi, mannen bakom restaurangen Noma i Köpenhamn, som har två Michelinstjärnor och har vunnit titeln som världens bästa restaurang tre gånger.

Om blod låter för äckligt, varf��r inte prova hampa? Eller Cannabis som den också kallas. Örten är nämligen den allra hetaste ingrediensen bland trendiga kockar just nu.

Tycker du att allt det här låter galet, och önskar att folk bara kunde hålla sig till morötter och salt och sånt, då kan du förbereda dig på en överraskning. Det finns en stor chans att du redan får i dig en hel rad med bisarra och i vissa fall ganska oaptitliga ingredienser i maten du äter. Vi har listat några av de konstigaste.

Benpulver

Det är rätt tufft att vara vegetarian. Nästan helt omöjligt, på grund av till exempel benpulver. Det är precis vad det låter som: brända, nedmalda benbitar från djur. De små kornen som kommer ut ur processen används som klumpförebyggande medel i salt och kryddor, som hävprodukt i bakning och som en metod att få färg ut ur socker. Så även om du kallar dig själv för vegetarian och aldrig frångår dina principer så räcker det med att du väljer fel socker till kaffet, så äter du ben från djur.

Isinglass

Ok, nu är vegetarianerna säkert arga över benpulvret i kryddorna. Bäst att ta en öl och lugna ner sig. Eller inte! Många riktiga ales använder isinglass när de brygger, vilket är ett ämne som utvinns ur torkade simblåsor från fisk. Isinglass fångar upp sedimentet i ölen (och vissa viner) och sjunker sedan till botten av tunnan. Det är inte mycket fiskblåsa kvar i ölen du sedan dricker, men tillräckligt för att hängivna vegetarianer bör undvika ale som bryggts på det här sättet.

Bävergäll

Benflisor och fiskinälvor låter nästan mumsigt i jämförelse med bävergäll. Det finns egentligen inget sätt att säga detta på ett trevligt sätt: bävergäll är ett gulaktigt sekret från särskilda analkörtlar från olika sorters bäver. Sekretet används i parfymer för att få till en läderaktig doft, och vissa gånger i mat för att förstärka smaken av vanilj. I innehållsförteckningar kallas bävergäll ofta bara för 'naturlig smaksättning'.

Karminsyra

Koschenillsköldlusen är en insekt som producerar syra för att försvara sig mot rovdjur. För länge sedan upptäckte människan att om vi torkar och sedan kokar de små liven kan vi utvinna syran och använda den som färgmedel. Från början användes syran till tyg, men på senare tid har den börjat användas i mat. Idag hittar du krossade insekter i alla sorters rosa, röda och lila maträtter; inklusive fruktjuice, bärdrycker, glass, yoghurt, godis och många fler. I livsmedel har karminsyra beteckningen E120.

Xanthan

Du vet hur grönsaker som legat för länge och blivit mögliga får den där tunna hinnan av slime över sig? Biologiskt sett så är det slimet exakt samma ämne som används för att förtjocka salladdressingar, såser och olika färdigrätter. Det är en biprodukt av bakterier, och är den härliga ingrediensen som ger din favoritmat den där goa, tjocka konsistensen. Varsågod och njut!

Gelatin

Du känner förmodligen till gelatin, men det vi har att berätta kommer inte göra saker och ting bättre. Det geleiga i a) gelé och b) massor av grejer som innehåller gelé - som sega björnar, marshmallows och (allas favorit!) aladåber - är kollagen, som utvinns ur hud, ben och bindväv från djur. Så om du inte tidigare tänkte 'mums med bindväv!' när du såg en gummibjörn så vet du i alla fall bättre nu.

Fosforsyra

Fosforsyra ger en syrlig eller sur smak till olika sorters mat och dryck, bland annat cola och annan läsk. Det stora användningsområdet för fosforsyra däremot, är gödningsmedel. Resten används som rostborttagningsmedel, och till diverse medicinska och vetenskapliga experiement.

Isoglukos

För mycket socker är dåligt för dig, det vet du. Och matindustrin vet att du vet att socker är dåligt för dig. Därför uppfann de isoglukos, som inte låter som socker, men som i själva verket är väldigt mycket som socker på sättet som det påverkar din hälsa. Faktum är att det är minst lika dåligt för dig som socker, men att mat som soppor, bröd, läskedrycker, såser och flingor, har 'isoglukos' på etiketten istället för 'galet mycket socker' gör det enklare för konsumenten att köpa.

Hampa

Hampa, örten man gör marijuana av, håller snabbt på att bli den trendigaste ingredienserna för toppkockarna, och det är inte hashbrownies de bakar. Hampan används för att förhöja smakupplevelsen, inte för att göra matgästerna höga. Den danske stjärnkocken Claus Henriksen serverar till exempel en hamparökt mjukost, fylld med färska hampablad och som serveras med purée gjord på blandade, rostade nötter, tillsammans med korvar fyllda med torkade hampablad och finhackade hasselnötter. Du kan till och med köpa en provsmakarmeny baserad på hampa i Blanca dining room i Brooklyn.

Dimetylpolysiloxan

Dimetylpolysiloxan är en olja som du hittar i massvis med färdiglagade rätter, inklusive chicken nuggets. Den används som klumpförebyggande medel och emulgeringsmedel (den binder samman ämnen). Det är en fiffig kemikalie som också kan hittas i behandlingar mot huvudlöss, balsam, mjukgörande krämer, smörjmedel och den användes en gång i tiden som fyllnadsvätska i bröstimplantat, tills det upphörde av säkerhetsskäl. Men det är ju tydligen helt okej att äta det...

Vill du läsa mer och se bilder? Klicka här

Sitt ner i båten Britt-Marie, vi hörs och störs!

Gillar

Kommentarer

Nicen
Nicen,
Oj och allt det där stoppar man i sig under en hel vecka mer eller mindre 😳
nouw.com/nicen
Mamaizon
Mamaizon,
Mindre trevligt när det är svart på vitt
nouw.com/mamaizon
Nicen
Nicen,
Ja, verkligen :/
nouw.com/nicen

Mest lästa