SÅ HÄR ANPASSAR DU TRÄNINGEN EFTER DINA FORMER

ÄPPELFORMAD, KURVIG ELLER RAK 

Från kantig till äppelformad, eller från päronformad till rak. Nej, du kan inte ändra på din genuppsättning. Och det är svårt att träna sig till en annan kroppstyp än den man faktiskt har. Däremot kan du vara stolt över din kropp och se till att göra det bästa av träningen genom att anpassa den efter din kroppsform.

Träning för den päronformade

Päronformade kroppar är vanligtvis större nedtill än upptill och är bredare över höfter, lår och rumpa.

Vill du skapa en jämnare balans mellan din överkropp och ditt rumpparti. Den här träningsplanen kombinerar cardio och styrka till en träning anpassad för att samtidigt bränna kalorier och för att öka muskelmassan samtidigt.

Hur du ska träna: .Träna 3-4 dagar i veckan och gör en uppsättning av varje övning med liten eller ingen vila. Kör igenom övningarna och repetera dem tre gånger och vila mellan 45-60 sekunder mellan varje runda. Kombinera den här rutinen med upp till tre 30-45 minuters cardiopass per vecka.

1. Greppa ett par hantlar och stå brett utåt med fötterna samtidigt som du vänder tårna utåt ca 45 grader. Lyft armarna över huvudet i ett stort 'V' med handflatorna vända inåt.
Ställ dig i en plié (böj knäna så att du inte ser tårna), och böj armbågarna inåt mot sidorna tills handflatorna är i linje med axlarna. Gör sedan en omvänd rörelse för att återgå till utgångsläget, upprepa.

2. Börja i en nigande utfallsposition med vänster ben i kors bakom höger samtidigt som överkroppen vrids åt höger. Böj armbågarna inåt när de är i brösthöjd med handflatorna nedåt.
Sparka tillbaka foten ut genom att hoppa till vänster samtidigt som du vidgar båda benen ut åt sidorna i luften och svänger armar framför kroppen. Landa på vänster ben och inta omedelbart positionen nigande utfall och rotera bålen och armarna åt vänster.

Känd person som är päronformad: Shakira.

Källa: shape.com

Träning för timglasfiguren

Timglasfigurer är vanligen väldigt kurviga både upptill över byst och nedtill över höftpartiet, med en smalare midja. Om du har denna kroppstyp är det också vanligt att ha en högre procent kroppsfett vilket ofta syns på överarmar, lår och över buken.

Hur det fungerar: 2-3 dagar i veckan gör du en uppsättning av varje övning (20 repetitioner) , med ingen eller lite vila mellan varje övning. Gå igenom övningarna och repetera cirkelträningen tre gånger.

1. Greppa ett par hantlar och ställ dig till höger om en förhöjning (t.ex. nedanför en trappa). Placera höger fot platt på mitten av fotsteget och sjunk ner i en knäböj samtidigt som du håller vikterna i höjd med axlarna med handflatorna vända framåt.

Placera vänster fot i mitten på trappsteget samtidigt som du med armarna pressar hantlarna rakt upp i luften ovanför huvudet. Återgå till utgångsläget och upprepa. Upprepa repetitionen sedan med vänster fot.

Greppa ett par hantlar och ställ dig bakom en förhöjning (t.ex. det nedersta trappsteget). Placera höger fot i mitten av trappsteget och sjunk ner i en knäböj samtidigt som du håller armarna nedsänka i en rak linje med axlarna.
Byt därefter ben och placera vänster fot i rakt på trappsteget samtidigt som du för tillbaka armarna tätt intill kroppen. Återgå till utgångsläget och upprepa. Repetera 20 gånger och byt sedan sida, upprepa.

Känd person med timglasfigur: Kim Kardashian.

Källa: shape.com

Träning för den raka kroppen

Personer med raka kroppar saknar kurvor, därmed inte sagt att de är formlösa. Här är det därför bra att hitta en träning som är utformad för att förbättre kroppssammansättningen. Fokus ligger inte på att förbränna kalorier utan på att skapa förutsättningarna för bättre kondition och hälsa.

Så här fungerar det: Gör varje övning tre gånger per vecka och vila 45 till 60 sekunder mellan seten.

1. Greppa ett par hantlar och stå med fötterna något bredare än vad höfterna är breda. Behåll knäna mjuka och vänd handflatorna emot låren. Luta dig framåt med armarna utsträckta mot golvet och tills överkroppen nästan är parallell med golvet (undvik att hantlar kommer i nivå med smalbenen).
Behåll ryggen rakt utsträckt samtidigt som du för kroppen tillbaka till upprätt ställning och omedelbart trycker armarna över huvudet med hantlarna i händerna. Återgå till utgångsläget och upprepa.

2. Greppa ett par hantlar och stå med fötterna ihop och med armar längs sidorna. Ta ett stort steg bakåt med höger fot och sjunk ned i ett utfall. Böj båda knäna ungefär 90 grader (syftet är att sänka främre låret parallellt med golvet).
Tryck halvvägs upp (böjda knän vid ca 45 grader) och sjunk sedan ner i ett fullt utfall innan du trycker ut höger fot för att återgå till utgångsläget, upprepa. Gör alla reps på höger, och gå sedan över till vänster sida.

Känd person med rak figur: Cameron Diaz.

Källa: shape.com

Träning för den atletiska

Atletiska personer är bredare över rygg och axla och smalare över höfterna. Atletiskt byggda personer har ofta korta midja och tenderar att ha en smula fyrkantiga silhuetter.

1. Stå med fötterna så att de står parallellt i bredd med dina höfter. Håll en hantel i vänster hand och låt din högra hand vila på din höft. Ta ett stort steg bakåt och åt höger med vänster ben, (om du stod på en klocka med ansiktet vänt mot 12, skulle din vänstra fot alltså hamna på 5). Böj knäna och sänk höfterna mot golvet tills ditt högra lår är parallellt med golvet. Höj samtidigt din vänstra arm (den med hanteln) rakt ut framför dig till axelhöjd. Återgå till start. Fyll i en fullständig uppsättning, byta sedan sida. 10 till 12 reps per sida.

2. Stå med fötterna brett isär och sträck armarna rakt ut framför dig. Böj knäna och luta dig tillbaka tills benen är böjda 45-90 grader, se till att hålla knäna från sträcker sig över tårna. Tryck tillbaka till en stående position som du vrider överkroppen och de utsträckta armarna till höger. Vrid tillbaka till mitten och utför genast ett nytt knäböj, men den här gången roterar du åt vänster när du står. Båda sidor utgör en repedition. Sekvensen ser ut så här: Squat, stå - samtidigt som du vrider åt sidan - vrid tillbaka kroppen till centrum. Gör 10 till 12 reps.

Känd person med atletisk kroppstyp: Kelly Rowland.

Källa: womenshealthmag.com

Träning för den äppelformade

Nej, äppelformade personer ser inte ut som äpplen. Kroppsformen kallas som den gör till följd av att midjepartiet är det bredaste partiet på kroppen. Äppleformade personer tenderar ofta att ha smala armar och ben.

Om du är äppelformad kan du ta upp hjärt-aktiviteter såsom rodd, simning eller cykling för att samtidigt skydda dina knän och vrister. Löpband i lutning är bra konditionsträning för att gå ner i vikt överallt, samtidigt som du bygger upp dina benenmuskler. Träning i minst 40-70 minuter, 3-5 gånger per vecka rekommenderas.
Löpning är nästa steg när du kommit igång med konditionen. Löpning kan nämligen hjälpa till att bränna fler kalorier och fett än promenader. Löpning är den bästa övningen för äppelformade personer som vill bränna mer fett och kalorier på kort tid. En större mängd kalorier och fett kommer att förbrukas eftersom enorma mängder energi krävs för att orka springa längre sträckor.

Känd person med äppelformad kropp: Jessica Simpson.

Källa: womenshealthmag.com

Sitt ner i båten Britt-Marie, vi hörs och störs!

Gillar

Kommentarer

Mest lästa