Skönhetsproblem? Här har du 8 smarta lösningar!

FLOTTIGA ÖGONLOCK

Problem: Dina ögonlock glänser som om de vore insmorda med smör, vilket får ögonskuggan att lägga sig i blanka linjer och dig att se konstant svettig ut.

Varför: Du kanske helt enkelt har fet hy? En annan orsak kan vara att du kommit in i klimakteriet och hormonella förändringar har kickat i gång en överaktivitet i de körtlar som producerar olja. Eller så använder du för fet och för mycket ögonkräm.

Så gör du: Om du tycker att du ser suddigt bör du gå till doktorn. Annars kan du testa en lättare ögonkräm eller en ögongel och undvika att smörja ögonlocken dagtid. Du bör också börja med en ögonlocks­primer som gör att både eye­liner, ögonpenna och ögonskugga sitter bättre.

COCEALERN KAKAR SIG

Problem: Din con cealer ser ­kladdig och kakig ut och fram­häver mer än den döljer.

Varför: Du har troligtvis alldeles för mycket av det goda. En annan orsak kan vara att du har fel typ av concealer för din hud.

Så gör du: Fläska inte på med mängder av concealer. Du kan också testa olika typer ­ av concealer för att se vad som är bäst för dig – flytande, fast eller kräm?

NAGELLACKET SKAVS AV EFTER 30 MINUTER

Problem: Nagellacket sitter snyggt i max 30 minuter innan det skavs av lite här och var.

Varför: Du har inte använt underlack och överlack. Ditt nagellack är inte särskilt bra och dina naglar flikiga och torra.

Så gör du: Dina naglar kan inte vara flikiga, torra och delade, då lägger sig inte lacket snyggt och det försvinner snabbt där det är flikigt och torrt. Det är också alltid bra att skydda nageln med ett underlack – då sitter lacket dessutom bättre. Avsluta med ett överlack som får färgen att hålla längre. Är du ett hopplöst fall ändå – testa så kallade ”jelly nails” hos manikyristen, det är lack som förseglas med UV-ljus och sitter i två till tre veckor utan att flaga.

LÄPPSTIFTET FLYTER UT

Problem: Läppstiftet flyter ut i alla tunna linjer runt munnen.

Varför: Du har förmodligen inte valt ett läppstift av högsta kval­itet, eller så har du fnasiga, torra läppar som gör att läppstiftet inte vill stanna kvar på läpparna. Ett annat problem när läppstiftet ”blöder” kan vara att du varit lite väl frikostig med fuktgivande kräm runt munnen.

Så gör du: Börja med att satsa på ett riktigt bra läppstift, sen kan du testa en transparent läppenna som håller läppstiftet på plats bättre. Det finns också en nagellacks­liknande primer för läpparna som gör att färgen sitter som berget. Läpparna ska också alltid vara torra när du lägger på läppstift! Lägg ett lager först, bit av på en servett och lägg ett lager till. Var noga med att peela läpparna och smörj in dem med en fukt­givande kräm.

ÖGONFRANSARNA KLIBBAR IHOP SIG

Problem: Dina ögonfransar består av FETA spindelben! Samtliga fransar tycks ha klumpat ihop sig och den där Bambilooken är inte alls närvarande.

Varför: Du har en alldeles för blöt och kladdig mascara och du målade på för mycket.

Så gör du: Har du redan kladdiga fransar är bästa knepet att för­­s­öka separera dem försiktigt. Det finns små kammar för fransarna som kan separera dem snyggt, men var försiktig för ögonfrans­arna är känsliga när de är målade och risken är stor att du blir av med några. I fortsättningen – välj en ­mascara som är lite torrare och måla omsorgsfullt och långsamt på den. Vänta ett par sekunder innan du lägger på nästa lager. Vill du ha Bambilooken, använd först en fransuppböjare.

DIN HY ÄR ORANGE

Problem: Ditt ansikte har samma kulör som en väl mogen morot.

Varför: Såvida du inte lider av lever­problem har du över­doserat en halvtaskig brun utan sol.

Så gör du: För att få bort den uppseendeväckande kulören kan du testa att peela ansiktet med en snäll peeling med små, små korn första kvällen. Andra kvällen tar du en ansiktsmask med lite aha-syra i för att ”fräsa bort” färgen. Avsluta med att fukta rejält med en riktigt fet hudkräm. När du fått bort allt – välj alltid en BUS som ger färg gradvis.

FÖR MYCKET HÅROLJA

Problem: I ivern att vara extra snäll mot ditt torra hår råkade du visst ha i lite väl mycket olja, så ditt hår har nu samma look som en raggare på 50-talet.

Så gör du: Det bästa rådet är tyvärr att göra om, göra rätt, det vill säga tvätta om hela härlig­heten noga och sen bara ta några droppar olja.

Men om du inte har tid att tvätta håret kan du testa ett torrschampo. Borsta sedan igenom håret för att få bort den överflödiga oljan och pudret. Använd därefter en handduk för att gnugga bort det som går. Ett annat knep är att gömma ditt oljiga misstag genom att sätta upp håret i en stram tofs.

EYELINERN SMÄLTER

Problem: Eyelinern smälter ut och lägger sig i svarta sjok på ögonlocket, under ögonlocket och runtom ögonen. I princip ligger det överallt utom där det ska och du ser mer ut som en tvättbjörn än en femme fatale.

Varför: Återigen, det kan vara samma problem som med de flott­iga ögonlocken. Eller så har du varit alltför frikostig med ögonkrämen. Din eyeliner är kanske dessutom av en aningen flyktig kvalitet?

Så gör du: Börja med en ögon­locksprimer och se till att området kring ögonen är torrt och inte glänser av flott. Byt till en vattenfast eyeliner.

Sitt ner i båten Britt-Marie, vi hörs och störs!

Gillar

Kommentarer