Testa dig för ortorexi

Hey peaches!

Allt bra med Er?
Här är det bara fint...men ramlade över lite frågetecken och ja, jag vet inte, jag kanske är fjantig, men på senaste så känns det som om det är väldigt många som tycker och tänker kring mitt liv, så som min kost och träning.
Det var till och med en bekant som frågade mig om jag läst om "ortorexi". Vilket jag har, så jag frågade vad hen menade... men det fick jag inget svar på, så jag läser mellan raderna:
"Ortorexi betecknar en fixering vid en "hälsosam" livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan."

Jag gjorde ett test på http://www.psykologitest.se/ortorexi.php

och som ni kan se på bilden ovan så uppfyller jag diagnosen ortorexi.

Men jag känner inte att det stämmer överens med mig och verkligheten...
-Ja, absolut så kretsar mycket kring mat och träning...
Men varför är det så då? Vem ska jag skylla på?
Samhället? Mina läkare? Grupptryck?

Jag har alltid fått höra att jag varit av den större modellen... ja, det är inget som undgått mig. Men på senare år har läkarna tagit orden i sina munnar och bett mig göra en gastric bypass.
"Aldrig i hela mitt liv!", har mitt svar blivit. Men de har propsat på att jag MÅSTE göra något åt min fetma.
Nu kan jag inte, oavsett, se mig som "så" fet. Ja, fet absolut, men jag har inte varit SÅ STOR att folk trott mig när jag berättat vad jag vägt...
Men med rätt hjälp, kost- och träningscoach, och lite motivation så vet jag att jag kommer dit som samhället och läkarna vill ha mig. Detta gäller inte bara mig... det gäller oss alla. Rätt hjälp - då kommer vi på rätt väg.
Och hittills så har jag gjort det på egen hand. Jag har enbart sökt stöd hos en hälsocoach för att gå "rätt" väg och för att följa upp resultaten, så som fettminskning och muskelökning.

Så om detta är diagnosen jag får för att samhället och läkarna kräver en förändring, vem är det då fel på?

Sitt ner i båten Britt-Marie, vi hörs och störs!

Gillar

Kommentarer