Vanligaste felet som gör att du inte går ner i vikt

Visar vågen på för mycket? Du kanske behöver röra på dig mer!
Visar vågen på för mycket? Du kanske behöver röra på dig mer!

Att gå ner i vikt innebär att du måste lägga om dina vanor.
Men vilket är egentligen svårast att få till, träningen eller kosten?

Hela 72 procent av svenskarna vill gå ner i vikt, visar en ny YouGov-undersökning utförd på uppdrag av Viktväktarna. Vanligast är att vilja tappa mellan 3 och 5 kilo.

Ingen dramatisk viktnedgång, med andra ord, men den kräver ändå att du gör vissa livsstilsförändringar. Majoriteten av de som svarade på undersökningen uppgav att det som skulle hjälpa dem tappa de där sista kilona vore att börja träna mer.

Det vanligaste felet vi gör, enligt studiedeltagarna, är alltså att vi har en alltför stillasittande livsstil. Detta i jämförelse med de 49 procent som anser att en nyttigare kost krävs för att de ska gå ner i vikt.

Hela 45 procent uppgav också att de tränar mer sällan än en gång i veckan – detta trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar minst 2,5 timmes måttlig motion varje vecka.

Glenn Lingebrand, marknadschef på friskvårdskedjan Actic, som samarbetar med Viktväktarna, menar dock att en kombination av nyttigare mat och regelbundet motion ger bäst resultat.

– Forskning visar att när det kommer till viktminskning är kost och motion det mest effektiva när det görs samtidigt – till skillnad från att enbart gå på diet eller att enbart träna, säger Glenn.


Forskare: "Därför vill din kropp inte gå ner i vikt"

Det är ingen vits med att säga åt överviktiga att träna och äta mindre, menar amerikanska forskare.
Det är ingen vits med att säga åt överviktiga att träna och äta mindre, menar amerikanska forskare.

Det enda som fungerar mot kraftig övervikt är magsäcksoperationer, hävdar amerikanska forskare i en ny studie om fetma.

Det är meningslöst att säga åt överviktiga att de ska dra ner på kalorierna och träna för att gå ner i vikt, menar amerikanska forskare vid Icahn School of Medicine i New York.

Även om feta personer kan lyckas tappa sin övervikt i några månader så går mellan 80 och 95 procent av dem snart upp alla överskottskilon igen. Det beror på att de är genetiskt och biologiskt programmerade att bli överviktiga, hävdar forskarna.

När vi drar ner på kalorierna och tappar kilon sätts en rad biologiska funktioner igång, för att se till att vi går upp i vikt igen. Hjärnan, aptiten och energiförbrukningen påverkas, vilket gör det nästintill omöjligt att behålla den nya kroppsvikten, skriver forskarna i studien.

Dessa biologiska system är överlevnadsmekanismer som härstammar från när människan hade svårt att hitta tillräckligt med föda, men i dag – när vi lever i ett överflöd av kaloririk mat – leder den istället till fetma.

Istället för att bara ordinera dieter och träningsprogram till överviktiga patienter behöver läkare hitta nya sätt att påverka kroppens biologi, fortsätter forskarna, som menar att det enda som i dagsläget faktiskt ger en effektiv och varaktig viktminskning är magsäcksoperationer.


Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Den bästa träningsformen för dig beror på vilka resultat du vill uppnå. Här får du en guide!
Den bästa träningsformen för dig beror på vilka resultat du vill uppnå. Här får du en guide!

Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Smidigare? Få bättre flås? Vår personliga tränare Katarina Woxnerud hjälper dig hitta bästa träning för dina behov!

Flåset

Dina bästa val: Intervallträning, löpning, längdåkning, spinning, powerpromenader

För att förbättra konditionen behöver du utmana kroppen lite extra, ta i mer än du är van vid. Hjärtat behöver jobba ganska hårt för att du ska få en konditionshöjande effekt. Du bör ligga på 60–70 procent av din maxpuls. Då känns träningen ganska ansträngande till ansträngande.

För att få maximal effekt på flåset behöver du hålla i gång 30 minuter i sträck, utan pauser. Efter det planar uppbyggnadsarbetet ut. Om du tränar kortare tid har du inte fått ut maximal effekt av passet.

Riktigt bra effekt får du om du tränar i intervaller där du växlar mellan spurt och lugna perioder. Intervallträning är så pass intensivt att du kan halvera passet till 15 minuter. Men tänk på att värma upp innan – i minst 10 minuter. Varva också ner under lika lång tid. Växla mellan 1 minut spurt och 2 minuter lugnare tempo.

Effekten du får: Du orkar mer, immunförsvaret stärks, du förebygger högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och du mår bättre. Dessutom minskar midjemåttet snabbt!

Vikten

Dina bästa val: Vardagsmotion, konditionsträning

För att gå ner i vikt behöver du fixa till ett minus på kalorikontot. All rörelse och allt du gör "kostar" kalorier.

Genom att gå i genomsnitt 30 minuter (3 500 steg) mer än du brukar per dag hamnar du på minus 500 kalorier dagligen. Du kan antingen gå 30 minuter i sträck eller dela upp gå-tiden i småintervaller. Här behöver du inte höja pulsen, det behöver inte kännas ansträngande. Så fort du sätter ner foten och tar ett steg så tickar kalorierna i väg.

Allra bäst effekt får du om du lägger in 2–3 konditionspass per vecka, förutom vardagsmotionen. Bättre syreupptagningsförmåga gör kroppen duktigare på fettförbränning. Dessutom kräver kroppen mycket energi (kalorier) under tiden som du tränar lite hårdare.

Effekten du får: Vardagsmotionens 500 minuskalorier per dag kan skala bort 1–2 kilo per vecka, förutsatt att du inte äter mer än du gör i dag. Lägger du till konditionsträning 2–3 gånger i veckan gör du av med ytterligare cirka 600–900 kalorier på 7 dagar.

Styrkan

Dina bästa val: Funktionell träning, styrketräning i maskiner eller med fria vikter

Bäst är att träna med naturliga övningar som påminner om vardagens rörelser där du lyfter och balanserar för att exempelvis ställa upp en kristallskål på skåphyllan. Funktionell träning omfattar många muskelgrupper samtidigt och är därför bättre och snabbare än när du tränar med enstaka muskler i gym-maskiner. Funktionell träning lär också musklerna att samarbeta med varandra för att förhindra snedbelastning och skador. Du kan få hjälp med funktionell träning på gym och motionsanläggningar. Det finns dessutom böcker att köpa av bland andra Katarina Woxnerud.

För den som vill bygga stora, bulliga muskler är traditionell styrketräning mer effektivt. Men för att få full effekt behövs även funktionell träning som komplement.

Effekten du får: Eftersom funktionell styrketräning omfattar flera muskelgrupper i en och samma övning tar det mindre tid än traditionell styrketräning. Du stärker även den inre, stabiliserande muskulaturen och blir stark på djupet! Du känner dig starkare efter bara ett par pass men musklernas tillväxt tar cirka sex veckor.

Smidigheten

Dina bästa val: Funktionell stretch, yoga, qigong

För att motverka stelhet i kroppen som kan ge värk och besvär behöver du tänja ut dina muskler och öka rörligheten. Det gör du genom att stretcha.

Välj funktionella övningar som omfattar stora och flera muskelgrupper, i stället för att bara tänja en muskel i taget. Då blir stretchen mer effektiv och naturlig för kroppen. Funktionella stretchövningar omfattar både muskler och bindväv. Du kan få hjälp med funktionella stretchövningar på gym och motionsanläggningar.

Att stretcha i diagonaler är också bra. Exempel: Du kliver fram med vänster fot och stretchar höger vad samtidigt som du sträcker upp vänster arm snett åt sidan och tänjer skuldra och höfter också.

Yoga och qigong är också utmärkta träningsformer som gör musklerna smidiga och uthålliga och gör att kroppen fungerar bättre i vardagen.

Effekten du får: När muskler och bindväv töjs ut blir du mjukare i kroppen. Du slipper värk och stelhet. Risken för skador minskar.

Av Eva Appelquist,
http://mabra.com/

Bild: Thinkstock

Sitt ner i båten Britt-Marie, vi hörs och störs!

Gillar

Kommentarer